Triggerpoints en zelftherapie: "van klacht tot kracht"
Behandeling van pijn en andere klachten volgens de methode van Clair Davies.
Een myofasciaal triggerpoint:
- is een plaatselijke kramp in een spier.
- voelt aan als een harde (pijnlijke) plek in een spier.
- houdt de spier gespannen, ook in rust.
- geeft pijn als je er op drukt, waardooor je een bekend pijngevoel kunt oproepen.
- zit meestal op een vaste plek in een spier.
Kenmerkend voor een myofasciaal triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Zo kan b.v. spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in spieren in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten.
Triggerpoints veroorzaken:
- Pijn: bij de meeste pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ze zijn zelfs vaak de voornaamste oorzaak.
- Problemen met bewegen: zoals stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid.
- Diverse symptomen: zoals wazig of dubbel zien, evenwichtsstoornissen, tintelingen, maar ook jeuk, doofdheid en een brandend gevoel.
Het ontstaan van triggerpoints:
De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren, zoals kan gebeuren bij:
- (te) zware inspanning
- verkeerde (werk)houding
- acuut trauma (val of ongeluk)
- stress
- inactiviteit (gips, brace e.d.)
Ook pijnvermijdingsgedrag, om een pijnlijke spier te ontzien, kan triggerpoints veroorzaken. Ze ontstaan dan in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Zo vormt zich een keten van verstoringen, waarbij hele ledematen of zelfs een hele lichaamszijde betrokken kan raken. Denk hierbij aan beenlengteverschil (Dorn therapie helpt), gewrichtsaandoeningen en scoliose. Naast deze oorzaken kunnen factoren als knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand houden.
De therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren (uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen. Hierbij is het van belang om te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en door welke factoren ze in stand worden gehouden.
Het aantal behandelingen:
Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeltraject duurt, omdat het ene triggerpoint meer tijd vergt dan het andere.
Wat u zelf aan uw klachten kunt doen.
Bij het behandelen van triggerpoints wordt u actief betrokken. De therapie is het meest effectief als de triggerpoints vaak maar kort worden behandeld. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de therapie. De methode is eenvoudig, thuis of op kantoor toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer.
Zo neemt u uw gezondheid mede in eigen hand en komt u "van klacht tot kracht".
Kijk voor meer informatie en voor hulp bij het vinden van de oorzaak van uw klachten en het verhelpen ervan op: www.triggerpointboek.nl