Wat is shiatsu?
Shiatsu is van oorsprong een oosterse therapievorm. Shi = vinger, atsu betekent druk. De Shiatsu therapeut masseert drukpunten/acupunctuurpunten, die gelegen zijn op de meridianen (energiebanen) van het lichaam. Elke meridiaan is gekoppeld aan een orgaan. Door het dukkken van de punten op de meridianen, oefent de Shiatsu-therapeut invloed uit op de meridianen én op het bijbehorende orgaan.
Shiatsu is een holistische therapie, dat wil zeggen dat er naar de hele patiënt gekeken wordt: zowel fysiek,mentaal, emotioneel als sociaal. al deze aspecten tellen mee bij zowel gezondheid als ziekte.
Shiatsu is een natuurgeneeswijze, waarin het zelfgenezend en zelfsturend vermogen van de mens centraal staat.
Levensenergie
In een gezond lichaam stroomt de levensenergie ongehinderd. Het lichaam is dan in balans. Als de energiestroom verstoord is, dan is het lichaam uit evenwicht en kunnen ziekte, pijn of andere klachten ontstaan.
De oorzaken van energieverstoringen kunnen zijn:
Klimatologische invloeden, verwondingen, verkeerde voeding, langdurige of psychische overbelasting, slecht functionerende organen, overmatig of verkeerd medicijngebruik, gevolgen van operatieve ingrepen, slechte houding, trauma´s van lichamelijke en/of geestelijke aard.
Voorbeelden van Shiatsu behandelingen:
Klachten van het bewegingsapparaat, KANS ( klachten van arm, nek en schouder), rugklachten, allergische klachten waaronder hooikoorts, hormonale klachten zoals overgangs- en menstruatieklachten (pijnlijke menstruatie of weinig tot geen bloedverlies), Burn-out, ME, fybromyalgie, hoofdpijn, migraine, bloeddrukklachten, spijsverteringsklachten, evenwichtsstoornissen, Diabetes Melitis.
Een shiatsu behandeling is ontspannend en gezondheidsbevorderend.
Geen shiatsu bij:
Infectiezieketen, koorts, ontstekingen, openwonden. Bij twijfel geen behandeling.
Shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde.
De behandeling
Een Shiatsubehandeling duurt 1 uur of 1½ uur. Voorafgaande aan de eerste behandeling wordt een intake (vraaggesprek) gehouden, om een helder beeld te krijgen van het klachtenpatrooon en de leef- en werksituatie van de patiënt. Na de intake vindt een behandeling plaats. Aan de hand van de intake en de bevindingen van de eerste behandeling, wordt in overleg met de cliënt, een behandelplan opgesteld.
Hoe vaak er behandeld moet worden, is afhankelijk van de ernst en de duur van de klacht.
De effecten van Shiatsu op het lichaam
Door de aanraking en door de aandacht die je ontvangt van de therapeut én door zelf met je aandacht bij een pijnlijke plek te zijn, kun je erachter komen wat de pijnlijke plek jou te vertellen heeft. Voelend aanwezig zijn is een belangrijk onderdeel van de massage.
Verder zorgt shiatsu ervoor dat:
Maakt de huid en de spieren soepel, het bevordert de circulatie van bloed en lymfe, bevordert de spijsverteringsfuncties, reguleert en verbetert de functies van het zenuwstelsel, reguleert de kliersecretie, bevordert de ontspanning en herstel van het lichamelijke evenwicht.
En: Een moment voor jezelf